נזקי רטיבות מתבטאים בכתמים רטובים על הקיר, עובש, התפוררות של טיח וצבע וכן הלאה. הנזקים יכולים להתבטא גם בליקויי בנייה, ולהשפיע על ערך הנכס. כך שגם אם יש נזילה "עדינה" יחסית, או "קלילה", עצם כך שהיא מתרחשת ולו באופן איטי והדרגתי כבר מספק סיבה טובה לאיתורה ותיקונה. כדי לאתר את הנזילה, ניתן לבצע בדיקת איתור רטיבות.
איתור רטיבות: בדיקות ראשוניות
באם יש סיבה להאמין שאכן מתרחשת נזילה, ועל כן גם רטיבות, ניתן קודם כל לעצור הכל, לנשום עמוק ולסגור את כל הברזים בבית. לאחר מכן, ניתן לראות ולגלות בנקל באם יש נזילה, לאור כך, שלאחר שנסגרו כל פתחי וברזי המים, מדדי צריכת המים אמורים לעצור. ניתן להסתכל על שעון צריכת המים ולראות אם הוא ממשיך לזוז. אם כן, סביר להניח שהדבר מרמז שמים עדיין נצרכים בדירה, גם כאשר כל הברזים היו אמורים להיות סגורים. הדבר יכול לרמז על קיומה של נזילה. באם רוצים להתחיל בפתרון עצמאי ופשוט, ניתן לבדוק עצמאית את הברזים והניאגרות בבית, ולבדוק אם ניתן פשוט להחליף להם את הגומיות. באם זה לא עוזר, ייתכן שהגיע הזמן לקרוא לאיש מקצוע בעניין איתור רטיבות.
אם בעבר, איתור רטיבות היה מתרחש בדרכים שונות, שחלקן היו בבחינת ניחוש והשערה וחלקן בבחינת מיומנות מעניינת – כיום אפשר לצייד את המומחה לאיתור הנזילות בציוד טכנולוגי חדיש ויעיל, ובכך לאתר ביתר קלות את מוקד הנזילה. כך שאפשר לזהות אותה, גם בלי לשבור קירות או חלק מהרצפה. בהמון מקרים, בדיקה אחת ויחידה יכולה להתאים כדי לגלות ולדייק את מקור הנזילה, ובמקרים מסוימים אפשר לשלב גם בין כמה וכמה שיטות. למעשה, ככל שהמבנה פשוט יותר, כך סביר שאפשר להשתמש בשיטה אחת ויחידה, ובבדיקה יחידה כדי לאשש את קיומה של נזילה. באם יש יותר נזילות, ויותר מורכבות ייתכן שכמה בדיקות וכמה שיטות יכולות להתאים, כדי לכסות את כל המערך.
איתור רטיבות: שיטות שונות
בדיקות איתור רטיבות יכולות להתרחש בכל מיני שיטות. בין אם מדובר על מצלמה תרמית, בדיקת הצפה למערכות ניקוז, בדיקת לחץ, צילום פנים הצנרת, מד לחות דיגיטלית, וכן הלאה. באופן כללי, מצלמה תרמית מסייעת באיתור הבדלי טמפרטורות באזור המצולם, על ידי שימוש בקרני אינפרה אדום ובכך יוצרת מפת צבעים, כדי לזהות אזורים קרים יותר, שעלולים להיות מוקדי הנזילה.
בדיקת הצפה למערכות הניקוז, היא זו המתבצעת כדרך החדרה של בלון למערכות הניקוז, סגירה של המערכת והתבוננות ביציאתם של מי דלוחין. וכך ניתן לראות באם התרחש אובדן מים, ואם כן, לבדוק אם ניתן להסיק היכן הוא מתרחש. על ידי בדיקת לחץ, ניתן לבצע איתור רטיבות בכך שעושים שימוש במד לחץ, כדי לנסות ולהסיק איזו צנרת מניבה את הנזילה – זו של המים החמים או הקרים.
רטיבות בתקרה
באם ישנה רטיבות בתקרה, סביר להניח שיש גורמים מאוד ספציפיים שגרמו לה. באופן כללי, נזילה או כשל באיטום הגג, יכולים להיות הגורמים. הנזילה, או/ו הכשל באיטום יכולים לאפשר מעבר של מים שאולי מגיעים מהגג, כלומר, מי הגשם ומה לא – ויכולים להיות גם "מהגג היחסי של הדירה", כלומר, מהחיבור של גג הדירה עם רצפת השכנים.
רטיבות בתקרה: אינדיקציות לנזילה
איך יודעים שיש רטיבות בתקרה? ובכן, אפשר לזהות סימני רטיבות, כתמי רטיבות, כתמים שחורים, עובש, קילופי טיח וצבע וכן הלאה. שכן, כל אלה יכולים לרמז על רטיבות, שיכולה להגיע מפיצוץ בצינור או פשוט מכשל באיטום, או משילוב של השניים. לדוגמה, אם התפוצץ צינור הוא יכול להזרים מים למקומות שהם לא אמורים להגיע אליהם. ובאם יש כשל באיטום, ייתכן שמי הגשמים ומה לא יכולים לעבור דרך הגג, אל התקרה. ליקויים באיטום יכולים להתרחש בחיבורים בין כלים סניטריים גדולים לקירות, כמו בשכבת הסיליקון והרובה שסביב האמבטיה, השירותים והכיור. הם יכולים להיות גם על הגג עצמו, ועל רבדים אחרים במבנה שיש בהם למעשה שכבות איטום.
רטיבות בתקרה: לתת מענה מקצועי
כאשר רוצים לתת מענה לרטיבות שכזאת, אפשר להתחיל בלהזמין מומחה שיבדוק את מקור הנזילה. מתוך הגילוי של מקור הנזילה, יהיה ניתן לדעת ביתר קלות מי אחראי לתת לה מענה. כלומר, אם המומחה מזהה כי הנזילה מגיעה מהשכנים, הם למעשה אחראיים לתת לכך מענה מבחינה משפטית. זה לא אומר שמתפקידם להזמין מומחה לאיתור נזילות ו/או לדווח בשם הדייר, אך זה כן אומר שייתכן שהם יכולים להציע תמיכה כספית בכיסוי העלויות. האחריות שלהם תהיה על תיקון הנזק לרכוש המשותף כמו גם לדירה עצמה.
במקרים מסוימים, אפשר שהאחריות לתיקון נזקי רטיבות בתקרה כמו גם לתיקון מקור הנזילה עצמה, תהיה בידי הקבלן, באם יש הסכם בפועל שאכן מאפשר זאת. נכון הדבר גם למקרים בהם הבניין מתוחזק על ידי חברת ניהול. ישנם מקרים בהם ניתן לערב את חברות הביטוח כדי לכסות עלויות, וזאת באם אכן ישנה פוליסה בתוקף שיכולה לכסות את המקרים הביטוחיים.
רטיבות בקיר פנימי
באם ישנה רטיבות בקיר פנימי הרי שמתבקש לתת מענה בהקדם. זאת כיוון, שרטיבות יכולה להוביל לנזקים שיכולים להתבטא ככתמי רטיבות, כתמים שחורים, עובש, התפוררות טיח וצבע כמו גם ליקויים מבניים. ניתן לאתר את מקור הרטיבות, את הנזילה שהובילה לכך בשירותי איתור מקצועיים ולפתור את הדבר משורשו, כמו גם לתת מענה לרטיבות עצמה שבקיר.
רטיבות בקיר פנימי: לאתר את המקור
זאת כיוון, שהרטיבות הגיע ממקור כלשהו. היא לא הגיע מתוך עצמה, אלא אפשר שהמים זרמו מנקודה מקורית. ייתכן שיש בעיה בצנרת, או באיטום – כך או כך, מדובר במים שלא נמצאים "במסלול" שלהם. כלומר, בצנרת הייעודית להם. המים יכולים לטפס אל הקיר מתוך הרצפה, באם הם נמצאים תחת הרצפות. המים מגיעים אל הרצפה, לאור כך שהם יכולים להימשך עם כוח המשיכה והכבידה. ייתכן שניתן יהיה לתקן את הקיר ולייבש את המים שתחת הרצפה בנקל, ועם זאת עדיין יש עניין לגלות את מקור הנזילה, סימולטנית ואף טרם הטיפול בענייני רטיבות בקיר פנימי.
רטיבות בקיר פנימי: טכנולוגיות איתור נזילות
כחלק מהטיפול המתקבל במסגרת רטיבות בקיר פנימי, ניתן להשתמש בטכנולוגיה מתקדמת לאיתור נזילות כך שיהיה אפשר לזהות את המקור והשורש שלהן בצנרת או ברמת האיטום, גם מבלי לשבור ולפרק חלקים מהמבנה. בין אם מדובר על קירות ו/או רצפות. ניתן לעשות שימוש, לדוגמה, במצלמה תרמית אשר מאבחנת את האזורים המצולמים כדרך קרני אינפרה אדום, ומתוך כך מייצרת מפת צבעים שחושפת אילו אזורים חמים יותר ואילו אזורים קרים יותר. בתוך כך יהיה ניתן לדעת ביתר קלות, אילו אזורים עלולים להכיל רטיבות – וזאת עקב כך שהם כנראה יהיו קרים יותר, והדבר יכול להתבטא בצבע כחול במפת הצבעים שהמצלמה יכולה להפיק כחלק מן הפונקציות הטכנולוגיות שלה.
לא כל המצלמות התרמיות נוצרו שוות. למעשה, יש מצלמות עם טווחים שונים. ישנן מצלמות שיכולות לעלות כמה מאות אלפי שקלים, ולאפשר טווח נרחב במיוחד, וישנן גם בטווחי מחיר אחרים, שכל אחת מהן יכולה להחזיק באיכויות משלה. על כן אם קוראים לשני מומחים לאיתור רטיבות בקיר פנימי, כמו גם לאיתור מקור הנזילה שאולי תרמה להיווצרות הרטיבות – ייתכן שיהיה להם ציוד שונה לחלוטין, גם אם לשניהם יש "מצלמה תרמית" לכאורה. אין זה שונה גם ברמת סט הכישורים שלהם. שכן, לכל אחד מהם יכולים להיות כישורים אחרים, הבנות אחרות, ניסיון שונה ועל כן הדבר יכול להשפיע גם כן על יכולתם במתן מענה לסיטואציה.
רטיבות בקיר פנימי: עלויות ושכר טרחה של מומחים
למעשה, יש לכך חשיבות גם ברמת המחיר. שכן, לא בטוח שכל מומחה לאיתור נזילות יצליח לתת מענה על רטיבות בקיר פנימי, וזאת עקב השוני והמנעד הרחב בהיבט הטכנולוגי כמו גם בניסיון המקצועי. אי לכך ובהתאם לזאת, ייתכן שיהיו מומחים שיתמחרו את השירותים שלהם באופן שמושפע מהצלחתם. כלומר, באם אותרה נזילה יהיה תשלום מלא על בדיקה, באם לא – יהיה תשלום על ביקור הבית. אם כי, לכל בעל מקצוע, סגנון תמחור משל עצמו.
איתור נזילות במצלמה טרמית
כשיש נזילה, לא תמיד יודעים או יכולים לדעת בוודאות – אלא אם כן היא ברורה מעליו, ויש אפילו סימני רטיבות. כשיש חשד לנזילה, יש דרך לאמת אותו. הצעד הראשון, הוא לא להזמין מומחה לנושא ושיבדוק את כל השיטות איתור נזילות מים עם במצלמה טרמית, אלא דווקא באמת לוודא שישנה נזילה. ובאם מתגלה שכך הדבר, הצעד השני יכול להיות, הזמנה של מומחה שכזה.
איתור נזילות במצלמה טרמית: איך יודעים שיש נזילה?
אם ראינו שיש סימני רטיבות בקיר או רטיבות בתקרה, משמע: כתמים שחורים, עובש, סימני מים, פירור טיח וצבע – סביר להניח שישנה רטיבות, או נזילה. מים שממשיכים לנזול לאזור בו הופיעו כתמי הרטיבות. כתמי הרטיבות עצמם לא מספרים לנו מהיכן הנזילה מגיעה, אם אנחנו רוצים לבדוק זאת, הרי שבמסגרת איתור נזילות במצלמה טרמית הדבר יכול להתגלות.
איתור נזילות במצלמה טרמית כדי לדייק מקורות נזילה
למעשה יש צעד מקדים: לאשר שאכן יש נזילה. עבור זה, ניתן להסתכל על כתמי רטיבות אם ישנם, ו/או לסגור את כל הברזים בבית ולראות אם שעון המים עדיין זז ונד, וזאת לאחר כמה שעות בהם המים לא זרמו. במידה וכן, סביר להניח שהמים זורמים, ונוזלים מהצינורות שלהם. על כן, איתור נזילות במצלמה טרמית יכול לסייע כדי לזהות באם זה נכון ואיפה זה קורה. וזאת כדי לעזור ולקדם פתרון יעיל. שכן בלי לדעת היכן הנזילה – איך אפשר להתחיל לתקן אותה? אפשר לנסות לנחש, או לפרק קירות ומה לא – ועם זאת, השימוש במצלמה, כמו גם בשיטות אחרות שהן לאו דווקא טכנולוגיות – יכול לעזור ולדייק על מה רוצים לעבוד.
עלויות של איתור נזילות במצלמה טרמית
כאשר הבנו את מהותו של איתור נזילות במצלמה טרמית, ומה הוא יכול לעשות ולאפשר במקרה של נזילה, אפשר גם לתהות לגבי עלותו של שירות שכזה. או במילים פשוטות, כמה עולה, מה המחיר? ובכן, מחיר איתור נזילות במצלמה טרמית יכול להתבסס על כל מיני גורמים. הן איכות המצלמה (שכן כל רמה של מצלמה מגיעה בעלות אחרת, ויכולה לאפשר איכויות אחרות. לדוגמה, יש מצלמות שעולות כמה מאות אלפי שקלים, ומאפשרות להחזיק טווח נרחב יותר "לתוך הקיר", ובכך לסייע יותר ולדייק תוצאות בדיקה). והן ניסיונו של המומחה, כמו גם שיקולים אחרים.
ועם זאת, בהרבה מהמקרים, מחיר איתור נזילות במצלמה טרמית נקבע ומושפע מהתוצאה של הבדיקה. כלומר, התשלום ייעשה רק באם המומחה הצליח לאתר את הנזילה, ולא, אם לא. או לפחות, אם לא הצליח לאתר, התשלום יהיה רק "עבור הביקור". ויש בכך היגיון, לאור כל מומחה יכול להחזיק במצלמה שונה, כמו גם בסט יכולות שונה, ועל פי כן אם הוא לא מוצא נזילה אין זה בהכרח קשור לכך שהיא לא קיימת, אלא שאולי אין לו את הציוד המתאים או את ההבנה הרלוונטית כדי לגלות זאת.
איתור נזילות במצלמה טרמית: איך היא פועלת?
וכעת, לאחר שדיברנו על כל זה, נוכל לתהות הכיצד פועלת מצלמה תרמית. שכן, אם היא אמורה לסייע למומחה לאיתור נזילות לגלות את הנזילה, סביר שהיא עושה משהו ייעודי לשם כך. ובכן, כן. המצלמה יכולה לזהות הפרשי טמפרטורות, ועל פי כן לזהות מוקדים שייתכן ששי בהם נזילה. המידע יכול לספק אינדיקציה כדי לאתר נזילות תחת ובתוך הרצפות, הפרקטים, קירות הבטון, קירות הגבס וכיוצא בזה.
כך שלמעשה ניתן לבצע איתור נזילות במצלמה טרמית כדי לאתר את הנזילות, ובכך פשוט לדעת היכן הן מבלי להרים חפצים, לפרק רצפות וקירות וכן הלאה.